Page18.jpg
image001.jpg
BAND gedroomde noorden.jpg
IMG_20170828_124845~2.jpg
631-02-22.jpg
Sjef slee.jpg
Page18.jpg

Het gedroomde Noorden


SCROLL DOWN

Het gedroomde Noorden


Het gedroomde Noorden - een atlas

 ,,Ineens was het ijs op de koude noordhelling bestand tegen mijn gewicht en bevond ik me op een hellende, spekgladde vloer. Bij de volgende stap die ik zette, ging ik onderuit. Langzaam gleed ik naar de afgrond. Ik klauwde woest om mij heen, op zoek naar grip. Met mijn benen probeerde ik door het ijs heen te trappen. De adrenaline gierde, mijn hart bonkte, mijn mond vloekte, terwijl ik meter voor meter in slow motion richting diepte gleed.''

In zijn drang om het meest noordelijke punt van Groot-Brittannië te bereiken, kwam Adwin de Kluyver op een verlaten kliffenkust bijna aan zijn einde. In Het gedroomde Noorden volgt hij met een vinger over de kaart de fascinerende verhalen van ontdekkingsreizigers en gelukzoekers, wetenschappers en fantasten, doeners en denkers, van idealisten en charlatans. Allemaal verlangden zij op geheel eigen wijze naar het Noorden en speelden ze een rol in hoe wij in de loop der eeuwen naar de bovenkant van de aarde zijn gaan kijken.

In een eigenzinnig mengsel van reisverslag, atlas en tragikomische geschiedschrijving neemt De Kluyver de lezer mee op een enerverende, literaire leunstoelreis langs mythes, legendes, overleveringen, wetenschappelijke ontdekkingen, verdichtsels, utopieën en hersenschimmen. Hét boek voor iedereen die wel eens naar het Noorden reist. Of van het Noorden droomt.

Het gedroomde Noorden - een atlas is verschenen bij uitgeverij Spectrum.

Dit boek is tot stand gekomen dankzij steun van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

image001.jpg

'Bizar, uiterst boeiend, informatief en pakkend'


Recensies van ‘Het gedroomde Noorden’

'Bizar, uiterst boeiend, informatief en pakkend'


Recensies van ‘Het gedroomde Noorden’

logo.png

Het gedroomde Noorden is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019, de prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek.

Adwin de Kluyver is dan weer de ontdekkingsreiziger, de veroveraar, wetenschapper, schilder – er zijn leugenaars, moordenaars, dromers, maar allemaal in de ban van het hoge Noorden. Hij kruipt in de huid van een ijsbeer en van een sneeuwvlok. Het is een gewaagd vormexperiment, ‘Het gedroomde Noorden’, maar één ding komt duidelijk naar voren: de liefde van de auteur voor de Noordpool. ⭐⭐⭐⭐.
— De Volkskrant
Een kleurrijke en veelzijdige verzameling vertelsels over hoe er in het verleden is gefantaseerd, gedacht en gezocht naar Arctica. (...) Van alle recente noordelijke titels verreweg het beste boek.
— Trouw
Gelukkig dat Adwin de Kluyver over de Noordpool schrijft - dan hoef ik er zelf niet heen.
— Paulien Cornelisse
Het is non-fictie maar het is heel erg mooi opgeschreven. Het is anders en verrassend, heel erg aanstekelijk. Die Adwin de Kluyver is gewoon een fantastische, smeuïge verteller!
— Boek van de Week, Radio 4
Het gedroomde Noorden neemt de lezer niet alleen mee naar hoge breedten maar ook naar de arctische wereld van de geest.
— Mathijs Deen
De Kluyver heeft zich met z’n liefde voor noordelijke streken merkbaar uitgeleefd in de twintig verhalen waarin hij de lezer meeneemt op wat hij zelf een ‘literaire leunstoelreis’ noemt. Hij laat zich kennen als een boeiend verteller die zijn verhalen opsiert met komische details en zich moeiteloos inleeft in de aspiraties van zijn hoofdfiguren. Zo is een kleurrijke verzameling literaire reisverhalen ontstaan. (...) Al met al is ‘Het gedroomde Noorden’ een fascinerende uitgave geworden.
— Friesch Dagblad
Een prachtig boek, met een speciaal samengestelde soundtrack.
— Elegance
De Kluyver slaagt erin een boek te schrijven met historisch besef, gekoppeld aan fraaie verhalen. Met de eerdergenoemde leeswijzer in gedachten is het boek geschikt voor een verhaallezer èn voor een historicus. Zo bedient hij beide groepen lezers en dat is een prestatie van formaat. ⭐⭐⭐⭐
— 8Weekly
In ‘Het gedroomde Noorden’ paart De Kluyver grote kennis over verre bestemmingen aan humor en emoties. (...) De details zijn waarheidsgetrouw – daar zijn heel wat uren onderzoek in gaan zitten – de interpretaties vergden inlevingsvermogen en fantasie. Bizar, uiterst boeiend, informatief en pakkend. Echt een kunstwerk!
— Tijdschrift Noorderbreedte
Een bijzonder reisverslag van Adwin de Kluyver, waarin het verlangen naar barre noordelijke oorden centraal staat: ⭐⭐⭐⭐.
— Roots Magazine
Lees deze zomer over het noorden en verrijk je kennis door mythes en legendes, ontdekkingen en overleveringen.
— Topboeken, Algemeen Dagblad
Gelukkig voor de lezer werd De Kluyver niet het zoveelste dramatische hoofdstuk van zijn eigen vertelling. (...) Het is knap dat De Kluyver zo’n onbeheersbaar onderwerp als de mentaliteitsgeschiedenis van het Noorden heeft ondergebracht in een zowel chronologische als thematische structuur. Die dragende lijn voorkomt een willekeurige mozaïek van anekdotes. (...) Voor wie zijn drang voelt om zelf deel uit te maken van ‘dat land van mythe, mist en mysterie’ barst Het gedroomde Noorden van de aanknopingspunten voor nieuwe ontdekkingsreizen. Voor wie liever in de luie stoel naar het Noorden trekt, biedt De Kluyver met zijn boek een comfortabel alternatief.
— De Moanne
Als dat pak sneeuw dan toch niet valt, heb ik tenminste een echte winter meegemaakt. Sterker, een heleboel, allemaal richting de Noordpool. Van bizar tot treurig, van mythisch tot opgeblazen. Mooi vormgegeven, als een jongensboek met spannende reizen dat deze collectie ook is.
— Jan Peter Prenger, Libris
De auteur biedt een bijzonder gevarieerd overzicht van Noord-reizigers, hun motieven en hun successen. (...) Boeiende zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom zovelen zo graag het meest noordelijke punt van de aarde wilden bereiken.
— Reisboeken.be
Adwin de Kluyver laat in ‘Het gedroomde Noorden’ op overtuigende wijze zien hoe de noordelijke streken aantrekkingskracht op ons blijven uitoefenen. De vormgeving van het boek door Jelle F. Post maakt het allemaal nog aantrekkelijker.
— Boek van de Week - Boekhandel Donner, Rotterdam
Adwin de Kluyver is een aanstekelijk verteller. Elk hoofdstuk sluit hij af met een serieuze samenvatting, waardoor er een mooi evenwicht ontstaat tussen zijn literaire interpretatie van de werkelijkheid en de nuchtere feiten. Heel verrassend en humoristisch.
— Daan Leest - Nauta Boek, Texel
Een prachtig vormgegeven boek vol literaire reisverhalen. De schrijver neemt je steeds mee naar een plek op de kaart en laat je even door de ogen van een historische figuur (ontdekkingsreiziger, onderzoeker, kunstenaar, schrijver enz.) naar het Noorden kijken. Samen vormen de verhalen een wervelende ideeëngeschiedenis vol komische terzijdes, onder andere over de onbeholpen noordelijke avonturen van de schrijver zelf. Een boek in de categorie Bill Bryson en Frank Westerman. Zeer aan te raden. ⭐⭐⭐⭐⭐
— Lezersrecensie Hebban.nl

 

BAND gedroomde noorden.jpg

Een toegift


Een toegift


Van Norden’s Gedroomde Noorden, een soundtrack bij het boek

Muziek terwijl u leest

Het Noorden, dat is een mengelmoes van mythe, droom en verlangen. De leegte en de ruige natuur inspireerden vele muzikanten, zij vulden the great wide open met veelal melancholieke klanken.

Speciaal voor Het gedroomde Noorden stelde zanger en gitarist Yorick van Norden, met medewerking van Excelsior Recordings, een soundtrack samen met bijdragen van 'Northern souls' als Sigur Rós, Nick Drake, Motorpsycho, Vashti Bunyan, Tom Petty en The Tallest Man on Earth. De soundtrack is beschikbaar op Spotify en YouTube.

Yorick van Norden bracht onlangs The Jester uit, een album dat is genomineerd voor een Edison en door OOR werd betiteld als 'de perfecte popplaat, een muzikaal hart-en-ziel meesterwerk'.

IMG_20170828_124845~2.jpg

Naar Thule


Naar Thule


IMG_20170828_173754~2.jpg
Naar Thule - (c) Adwin de Kluyver.jpg

Naar Thule / After Thule

Een foto-tentoonstelling bij het boek Het gedroomde Noorden - een atlas van Adwin de Kluyver.

Bekijk hier een multimediale presentatie van Naar Thule / After Thule op YouTube.

IMG_20170827_112846~2.jpg
IMG_20170831_093949~3.jpg

Naar Thule / After Thule

Ergens waar de Noordzee en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten, ging schrijver Adwin de Kluyver op zoek naar Ultima Thule, het mythische land aan het einde van de wereld.

De Griekse ontdekkingsreiziger Pytheas zeilde in de vierde eeuw voor Christus naar het Hoge Noorden. Ver voorbij de rand van de tot dan toe bekende wereld ontdekte hij de Shetlands en gaf deze ook toen al bewoonde eilandengroep boven Schotland de naam Thule. Adwin de Kluyver volgde de sporen van de Griekse zeevaarder en reisde naar de Shetland eilanden.

Tijdens zijn reis legde hij in zwart-wit beelden het hedendaagse Thule vast, een eilandengroep op de grens van beschaving en isolement. In zijn foto's toont hij steeds de rand tussen menselijke aanwezigheid en leegte. In januari 2019 verschijnt bij Uitgeverij Het Spectrum Het gedroomde Noorden - een atlas, een literair non-fictieboek waarin de noordelijke reisimpressies zijn opgenomen. De reis naar de Shetland-eilanden kwam tot stand dankzij een beurs van het Nederlands Letterenfonds.

De foto-expeditie Naar Thule / After Thule is momenteel te zien in dbieb Leeuwarden (tweede etage) en eerder tijdens de ISISA Islands of the World Conference, juni 2018 Leeuwarden / Terschelling en bij Podium Vlieland, voorjaar 2018.

631-02-22.jpg

Terug uit de Witte Hel


Terug uit de Witte Hel


Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd

Spitsbergen, 1928. De jonge Nederlander Sjef van Dongen begeeft zich met een hondenslee op het smeltende poolijs. Zijn doel: het redden van de Italiaanse generaal Umberto Nobile en zijn bemanning die op het ijs vastzitten. Hun luchtschip de Italia is na het bereiken van de Noordpool neergestort.

Na vier weken zoeken wordt Sjef uitgeput, hongerig en onderkoeld uit de ‘witte hel’ gered. Hij heeft de Italianen niet gevonden. Om te overleven, heeft hij tijdens zijn barre tocht twee van zijn sledehonden moeten opeten.

Nederland, 1928. De ramp met de Italia beheerst de voorpagina's. Frans Schiphorst, hoofdredacteur van Het Leven, heeft een plan. Zijn geïllustreerde weekblad gaat zelf nieuws maken. Hij zendt een telegram naar Spitsbergen. Zijn boodschap aan Sjef: 'Zouden u gaarne spreken.' Een paar dagen later pakt Schiphorst zijn koffer en reist af naar Noorwegen. Hij heeft een voorstel.

Wanneer Sjef een maand na zijn mislukte reddingsexpeditie terugkeert in Nederland staat een enorme menigte de poolreiziger op te wachten. In talloze steden wordt hij gehuldigd, in een jaar tijd houdt hij 368 lezingen, Sjef maakt reclame voor beschuit en pepermunt en hij publiceert twee boeken.

Terug uit de Witte Hel ontleedt in een weergaloos spannend verhaal hoe Nederland zijn eerste poolheld kreeg. Op knappe wijze verweeft Adwin de Kluyver de persoonlijke geschiedenis van Sjef van Dongen met de cultuurgeschiedenis van het heldendom en het grotere verhaal van Nederland tijdens het interbellum – een tijd waarin ons land wel een nationale held kon gebruiken.

 Terug uit de Witte Hel – Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd is verscheen in november 2015 bij Uitgeverij Balans. Prijs: 19,95 euro (papieren versie) of 9,95 euro (e-boek).

Dit boek is tot stand gekomen dankzij steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Gemeente Rotterdam. 

 
Sjef slee.jpg

'Een perfect verhaal'


'Een perfect verhaal'


Winnaar prijs 'Beste Grensoverschrijdende Boek' - Zeeuwse Boekenprijs 2016

In zijn boek Terug uit de Witte Hel schetst Adwin de Kluyver een prachtig portret van de poolreiziger Sjef van Dongen. De periode van het eerste kwart van de twintigste eeuw komt tot leven met zijn pool- en vlieggekte en de media-aandacht daarvoor.
— Juryvoorzitter, en Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman

De pers over Terug uit de Witte Hel

Terug uit de Witte Hel van Adwin de Kluyver is een boek om te koesteren. Vanwege die doodnormale Sjef die helemaal geen held wilde zijn en het toch werd. Maar vooral vanwege de onverwachte uitstapjes die De Kluyver zélf maakt. (...) Een voorbeeldig opgeschreven geschiedenis. (...) Een perfect verhaal. ⭐⭐⭐⭐⭐
— De Volkskrant
Niets is mooier in deze milde winter dan de poolavonturen te lezen en te verwijlen bij de talloze dramatische foto’s: ⭐⭐⭐⭐
— NRC Handelsblad
Uiterst vermakelijk
— Esquire
Een amusant, spannend verhaal. (...) Sappig verteld. (...) Vaardig schildert hij een tijdperk, een mentaliteit.
— Nederlands Dagblad
De details zijn smeuïg, maar De Kluyvers kracht ligt in het schetsen van het bredere beeld. (...) Terug uit de Witte Hel kent een urgentie, een grote stuwende kracht. (...) Een goed verzorgd boek over hoe roem plotseling kan komen, en net zo makkelijk weer kan verwaaien: ⭐⭐⭐⭐
— 8Weekly
Een magistraal boek
— Brabants Dagblad
Terug uit de Witte Hel leest als een vlotte roman. Eentje die je liever niet aan de kant legt, maar het liefst meteen uitleest. Een pareltje. Score: 95/100.
— Historiek
Een bizar verhaal
— Trouw
Een prachtig portret. Met volop aandacht voor de tijdgeest van toen.
— PZC
Goed geresearcht boek over schone schijn en mediawetten, dat heerlijk wegleest.
— Biblion, recensiedienst Nederlandse bibliotheken
Aantrekkelijk geschreven (...) een verhalenverteller.
— Reformatorisch Dagblad
Terug uit de Witte Hel is met verve geschreven en biedt ons een inkijk in hoe zoiets ontstaat, een held, en waarom we hem op gezette tijden nodig hebben.
— Biografieportaal
Een spannend en interessant boek. Een aanrader.
— SBS Radio Australia
Prachtig verhaal, mooi geschreven
— Omrop Fryslân
Het vak geschiedenis leeft bij de gratie van het verhaal. Liefst een spannend verhaal. Soms kom je hiervan pareltjes tegen die de middelmaat ontstijgen, zoals het boek Terug uit de Witte Hel van Adwin de Kluyver.
— Historiek
Een mooi en zeer goed geschreven boek
— Alexander Reeuwijk
Terug uit de Witte Hel is een mooi stukje narratieve geschiedschrijving. Vlot en beeldend geschreven met oog voor detail, maar ook voor het bredere plaatje. (...) Een studie die leest als een avonturenroman.
— Jongehistorici.nl
It libben fan Sjef van Dongen is in prachtich ferhaal. Terug uit de Witte Hel is de biografy fan in Brabânske jonge, dy’t eins by tafal in poalheld wurdt. Nijsgjirrich is hoe’t Adwin de Kluyver weromgiet nei it Nederlân en de westerske maatskippij oan it begjin fan de 20e iuw.
— De Moanne