631-02-22.jpg
Sjef slee.jpg
huldiging Arnhem.jpg
631-02-07.jpg
631-02-22.jpg

Terug uit de Witte Hel


SCROLL DOWN

Terug uit de Witte Hel


 

Hoe poolreiziger Sjef van Dongen

een nationale held werd

Spitsbergen, 1928. De jonge Nederlander Sjef van Dongen begeeft zich met een hondenslee op het smeltende poolijs. Zijn doel: het redden van de Italiaanse generaal Umberto Nobile en zijn bemanning die op het ijs vastzitten. Hun luchtschip de Italia is na het bereiken van de Noordpool neergestort.

Na vier weken zoeken wordt Sjef uitgeput, hongerig en onderkoeld uit de ‘witte hel’ gered. Hij heeft de Italianen niet gevonden. Om te overleven, heeft hij tijdens zijn barre tocht twee van zijn sledehonden moeten opeten.

Nederland, 1928. De ramp met de Italia beheerst de voorpagina's. Frans Schiphorst, hoofdredacteur van Het Leven, heeft een plan. Zijn geïllustreerde weekblad gaat zelf nieuws maken. Hij zendt een telegram naar Spitsbergen. Zijn boodschap aan Sjef: 'Zouden u gaarne spreken.' Een paar dagen later pakt Schiphorst zijn koffer en reist af naar Noorwegen. Hij heeft een voorstel.

Wanneer Sjef een maand na zijn mislukte reddingsexpeditie terugkeert in Nederland staat een enorme menigte de poolreiziger op te wachten. In talloze steden wordt hij gehuldigd, in een jaar tijd houdt hij 368 lezingen, Sjef maakt reclame voor beschuit en pepermunt en hij publiceert twee boeken.

Terug uit de Witte Hel ontleedt in een weergaloos spannend verhaal hoe Nederland zijn eerste poolheld kreeg. Op knappe wijze verweeft Adwin de Kluyver de persoonlijke geschiedenis van Sjef van Dongen met de cultuurgeschiedenis van het heldendom en het grotere verhaal van Nederland tijdens het interbellum – een tijd waarin ons land wel een nationale held kon gebruiken.

 Terug uit de Witte Hel – Hoe poolreiziger Sjef van Dongen een nationale held werd is verschenen bij Uitgeverij Balans. Prijs: 19,95 euro (papieren versie) of 9,95 euro (e-boek).

Dit boek is tot stand gekomen dankzij steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Gemeente Rotterdam. 

 
Sjef slee.jpg

'Een perfect verhaal'


'Een perfect verhaal'


Winnaar prijs 'Beste Grensoverschrijdende Boek' - Zeeuwse Boekenprijs 2016

In zijn boek Terug uit de Witte Hel schetst Adwin de Kluyver een prachtig portret van de poolreiziger Sjef van Dongen. De periode van het eerste kwart van de twintigste eeuw komt tot leven met zijn pool- en vlieggekte en de media-aandacht daarvoor.
— Juryvoorzitter, en Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman

De pers over Terug uit de Witte Hel

Terug uit de Witte Hel van Adwin de Kluyver is een boek om te koesteren. Vanwege die doodnormale Sjef die helemaal geen held wilde zijn en het toch werd. Maar vooral vanwege de onverwachte uitstapjes die De Kluyver zélf maakt. (...) Een voorbeeldig opgeschreven geschiedenis. (...) Een perfect verhaal. *****
— De Volkskrant
Niets is mooier in deze milde winter dan de poolavonturen te lezen en te verwijlen bij de talloze dramatische foto’s: ****
— NRC Handelsblad
Uiterst vermakelijk
— Esquire
Een amusant, spannend verhaal. (...) Sappig verteld. (...) Vaardig schildert hij een tijdperk, een mentaliteit.
— Nederlands Dagblad
De details zijn smeuïg, maar De Kluyvers kracht ligt in het schetsen van het bredere beeld. (...) Terug uit de Witte Hel kent een urgentie, een grote stuwende kracht. (...) Een goed verzorgd boek over hoe roem plotseling kan komen, en net zo makkelijk weer kan verwaaien: ****
— 8Weekly
Een magistraal boek
— Brabants Dagblad
Terug uit de Witte Hel leest als een vlotte roman. Eentje die je liever niet aan de kant legt, maar het liefst meteen uitleest. Een pareltje. Score: 95/100.
— Historiek
Een bizar verhaal
— Trouw
Een prachtig portret. Met volop aandacht voor de tijdgeest van toen.
— PZC
Goed geresearcht boek over schone schijn en mediawetten, dat heerlijk wegleest.
— Biblion, recensiedienst Nederlandse bibliotheken
Aantrekkelijk geschreven (...) een verhalenverteller.
— Reformatorisch Dagblad
Terug uit de Witte Hel is met verve geschreven en biedt ons een inkijk in hoe zoiets ontstaat, een held, en waarom we hem op gezette tijden nodig hebben.
— Biografieportaal
Een spannend en interessant boek. Een aanrader.
— SBS Radio Australia
Prachtig verhaal, mooi geschreven
— Omrop Fryslân
Het vak geschiedenis leeft bij de gratie van het verhaal. Liefst een spannend verhaal. Soms kom je hiervan pareltjes tegen die de middelmaat ontstijgen, zoals het boek Terug uit de Witte Hel van Adwin de Kluyver.
— Historiek
Een mooi en zeer goed geschreven boek
— Alexander Reeuwijk
Terug uit de Witte Hel is een mooi stukje narratieve geschiedschrijving. Vlot en beeldend geschreven met oog voor detail, maar ook voor het bredere plaatje. (...) Een studie die leest als een avonturenroman.
— Jongehistorici.nl
It libben fan Sjef van Dongen is in prachtich ferhaal. Terug uit de Witte Hel is de biografy fan in Brabânske jonge, dy’t eins by tafal in poalheld wurdt. Nijsgjirrich is hoe’t Adwin de Kluyver weromgiet nei it Nederlân en de westerske maatskippij oan it begjin fan de 20e iuw.
— De Moanne
huldiging Arnhem.jpg

Lees een fragment


Lees een fragment


Spitsbergen, 1928

De jonge Nederlander Sjef van Dongen begeeft zich met een hondenslee op het smeltende poolijs. Zijn doel: het redden van de Italiaanse generaal Umberto Nobile en zijn bemanning die op het ijs vastzitten. Hun luchtschip de Italia is na het bereiken van de Noordpool neergestort. Na vier weken zoeken wordt Sjef uitgeput, hongerig en onderkoeld uit de ‘witte hel’ gered. Hij heeft de Italianen niet gevonden. Om te overleven, heeft hij tijdens zijn barre tocht twee van zijn sledehonden moeten opeten. Maar mislukking of niet, wanneer Sjef een maand later terugkeert in Nederland, staat een enorme menigte de nieuwe poolheld op te wachten. Journalist en historicus Adwin de Kluyver vermengt in het boek Terug uit de Witte Hel het persoonlijke verhaal van Sjef van Dongen met de cultuurgeschiedenis van het heldendom. Lees hier alvast de proloog.

Arnhem, 1928

Wat onwennig keek hij om zich heen. Na een jarenlang verblijf op Spitsbergen was zijn pak te klein geworden. Zijn broekspijpen hielden op boven de enkels. Zijn gezicht was bruin geblakerd door het wekenlange verblijf op het pakijs, waar het 24 uur per dag licht was. Met zijn zwarte krullen, zijn donkere ogen en lange postuur was hij een opvallende verschijning tussen de verder zo bleke Nederlanders.

De duizenden mensen op het Stationsplein in Arnhem juichten minutenlang voor hem. Ze scandeerden zijn naam. De auto's die zouden meerijden in de stoet claxonneerden onophoudelijk. Verschillende muziekkorpsen speelden door elkaar heen. Hij glimlachte verlegen. Terwijl hij in de gereedstaande open auto stapte, zwaaide hij naar het publiek. Tot vreugde van de menigte, die spontaan het Wilhelmus inzette. Enkele vrouwen drongen naar de auto en probeerden hem aan te raken.

Het was acht uur in de avond. Een zomerse stortbui had even tevoren nog gedreigd het enthousiasme van het massaal toegestroomde publiek weg te spoelen. Bij zijn aankomst op het station in Arnhem was hij eerst naar de wachtkamer Eerste Klasse gedirigeerd. Daar wachtten de plaatselijke notabelen hem op. Een voor een drukten ze hem de hand en sloegen op zijn schouders. Van een vertegenwoordiger van het Nationaal Jongeren Verbond kreeg hij een krans met blauw-witte linten, de Arnhemse kleuren, aangeboden. Voor zijn moeder was er een boeket.

 

631-02-07.jpg

Meer informatie


Meer informatie


Interview

Interview

Radiodocumentaire VPRO OVT

Radiodocumentaire VPRO OVT

Verder lezen na Terug uit de Witte Hel

Verder lezen na Terug uit de Witte Hel

Nieuws over Terug uit de Witte Hel

Nieuws over Terug uit de Witte Hel