BenJ2.jpg
BenJ2.jpg

Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande


SCROLL DOWN

Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande


Tentoonstelling over ouderen, intimiteit en seksualiteit

'Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande', dat is de titel - afkomstig uit een gedicht van Vasalis - van een expositie over ouderen, intimiteit en seksualiteit, die vanaf 14 februari 2017 te zien was in Sûnenz in Drachten. Curator Alie Lucas, fotograaf Inge Nicolaij en schrijver Adwin de Kluyver portretteren in woord en beeld het intieme leven van een generatie. Werk van Nederlandse dichters vult de foto's en verhalen - vol wellust, weemoed, verlangen en eenzaamheid - aan.  Op deze pagina het verhaal van Yne.

Yne2.jpg

De echte Yne

Yne is uit de kast gekomen. Na bijna veertig jaar huwelijk overleed zes jaar geleden plotseling zijn vrouw. Toen pas durfde hij te zeggen wat hij bijna heel zijn leven al voelde: hij valt op mannen.

Als kind was hij een buitenbeentje. Hij groeide op in een slagersfamilie. Een jongen die van opera en ballet hield in een omgeving vol bloed en harde grappen. Huilen mocht niet. Je moet niet zo zeuren, zei zijn moeder dan.

Maar op elk potje past wel een dekseltje. En je hoorde te trouwen. Zo zijn de tradities, dat zijn de regels. Eenmaal ja is altijd ja. En dus stopte hij de gevoelens die hij sinds zijn jeugd altijd al voor mannen had ergens diep van binnen weg. Daar sprak je niet over. En hij wilde niemand pijn doen. Want hij hield ook heus van zijn vrouw.

Later, toen hij de familie van zijn vrouw had verteld, kreeg hij wel het verwijt dat hij altijd had gelogen. Terwijl het juist andersom was. Hij was het die het grootste deel van zijn leven te sociaal was geweest. Yne besodemieterde vooral zichzelf.

Toen hij weduwnaar werd, begon de ontdekkingsreis naar wie hij werkelijk was. Via een site leerde hij een man kennen. Ze chatten, ze werden vertrouwelijk, het klikte. En zie, ineens was Yne verliefd. Voor het eerst van zijn leven voelde hij vlinders in zijn buik. Terwijl hij altijd dacht dat dat een sprookje was. Een overjarige puber noemt hij zichzelf en hij giechelt even.

Want hij is dan wel 71, maar niet van steen. Ook wanneer je ouder bent, heb je behoefte aan seks. Maar niet zoals de jongeren van nu. Die willen meteen van dik hout en dat hoeft van Yne niet. Seks om de seks, daar is hij niet van. Er moet wel liefde in het spel zijn. Samen elkaar ontdekken. Wat vindt hij lekker, wat vind jij lekker. Die intimiteit, daar kan Yne erg van genieten. Maar wel een beetje langzaam graag. Op latere leeftijd gaan er wat kwalen meespelen. Bij teveel opwinding of stress moet je toch om je suikerspiegel denken. Je wilt geen hypo krijgen.

Inmiddels is het uit met zijn eerste vriend. Althans bijna. Yne maakt bij wijze van afscheid nog een schilderij voor hem. Een doek met een halfnaakte jongeman. En dan is het over. Voor het eerst in zijn leven voelt hij nu wat het is om echt liefdesverdriet te hebben.

Maar dat betekent niet dat zijn leven voorbij is. Hij gaat op reis, hij schildert, gaat naar het theater. En hij heeft zich ingeschreven op datingsites. Hij chat met iemand, En daar zal het ook bij blijven. De ander is getrouwd. En Yne heeft nu vergelijkingsmateriaal. Zijn vorige vriend is toch leuker. Een relatie of weer verliefd worden dat wil hij sowieso niet meer. Althans voorlopig, met een nieuwe vriendschap is hij ook al blij. Je moet jezelf wel een beetje beschermen.

Wanneer hij het moeilijk heeft of zich eenzaam voelt, dan zet hij soms een cd met muziek van Gustav Mahler op. Dan luistert hij naar liederen uit Des Knaben Wunderhorn, allemaal teksten over de zoektocht naar liefde. Het verhaal van zijn leven samengevat in een lied. Soms troost de muziek hem, soms wordt het verdriet nog groter. Maar je moet vechten voor jezelf, heeft Yne de afgelopen jaren geleerd. Niet een beetje in een stoel gaan zitten en jezelf zielig vinden. Dan kun je net zo goed meteen een touw kopen. Nee, je moet zelf de regie nemen in het leven. Voor hij de kist in gaat, wil hij toch eerst nog de echte Yne worden.

Yne Zijlstra (72), Leeuwarden

Yne1.jpg

Verlangen

Mijn lippen denk ik in jouw baard

mijn neus onder zijn oksels.

Vroeger;

 

wanneer ik weer kan slapen in jouw zweet

onthoud het dan.

 

Er zullen dromen samenvallen zonder meters tijd.

 

Maar – nee. Behoud verlangen:

dat wil eeuwigheid.

 

(Jet Langerak, uit: Roes, Stichting Universiteitsblad Groningen, 2012)

Yne3.jpg

Informatie

De tentoonstelling 'Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande' was van 14 februari tot en met 11 april 2017 te zien in Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140B, Drachten. De tentoonstelling is een initiatief van Alie Lucas (coördinator kunst Sûnenz) en Adwin de Kluyver (schrijver), in opdracht van ZuidOostZorg. Meer informatie: www.sunenz.nl. De expositie was tot begin 2018 te zien op diverse locaties in Twente. Momenteel hangen de foto's en verhalen op de Hanze Hogeschool in Groningen.

Voor zorginstellingen en expositieruimtes die geïnteresseerd zijn in een tentoonstelling over ouderen, intimiteit en seksualiteit bestaat de mogelijkheid van bruikleen tegen vergoeding. Neem hierover contact op met Alie Lucas, coördinator kunst ZuidOostZorg, a.lucas@zuidoostzorg.nl

Geïnteresseerd in het werk van fotograaf Inge Nicolaij? Kijk dan hier.